how might we properly react to transforming a green open space for public activities?

issue

The ever evolving urban population leads to massive land developments everywhere. Such evolution also comes with a great consequence of rising carbon footprints. As most cities are becoming increasingly congested and polluted, urban green spaces may provide a wide range of ecosystem services that could help combat many urban ills and improve life for city dwellers. However, in terms of designing a public space, how much of green spaces is it that we can/should actually preserve?

name
Walraven Community Center
location
Zaandam
area
880 sqm
client
-
status
Proposal

figure 1

Site location.

how might we properly react to transforming a green open space for public activities?

project name

Walraven Community Center

location

Zaandam

area

880 sqm

client

-

status

Proposal

issue

The ever evolving urban population leads to massive land developments everywhere. Such evolution also comes with a great consequence of rising carbon footprints. As most cities are becoming increasingly congested and polluted, urban green spaces may provide a wide range of ecosystem services that could help combat many urban ills and improve life for city dwellers. However, in terms of designing a public space, how much of green spaces is it that we can/should actually preserve?

context & background

Located within a housing complex in Walraven van Hallstraat, the site is a triangular-shaped green open space which is aimed to be a community center in the future (fig. 1). This work begins with the desire of local residents to facilitate social interaction, but by using only the available land.

idea

The goal of this project is to respond to the challenges posed by the land context, which is a green open area that cannot be eliminated (fig. 2). The idea was basically to enhance the existing public activities within a new form of public space.

The design strategy carried out in the end is to present a shelter, where the shelter itself is a green open area. The presence of this shelter is intentionally made only from the inclination of the land, which provides shade for the activity, as well as a green area above which can still be easily accessed from the height of the road (fig. 3). The most important architectural aspect of this work is the concept not to present an independent shelter, but to create a "shelter" only from the elevated green area (fig. 4) by lifting some part of the land surface (fig. 5).

design method

Comprising both a shelter and the sheltered, the sheltered space underground simply consists of a gathering place within the form of an amphitheatre (fig. 6). Based on the shape of the site, the wider part of the site will be the gathering place because of the space capacity while the narrower part will be allocated for services and the back of house.

result

The inclination of the land surface clears the boundary between the height of the land/road and the height of the roof surface, and ensures that the movement of human activities can be more flexible without having to reduce the vegetation. The design also shows that the inclined land surface has a greater potential in enhancing social interaction and other basic activities within a public space than a flat surface.

This previously flat-empty green open space has the potential to become the new community centre with a greater range of activities that can be performed within the building (fig. 7), or above the new inclined green surface (fig. 8). This might allow the locals to reinterpret the meaning of the empty green open space into a more lively heart of the neighborhood.

how might we properly react to transforming a green open space for public activities?

project name

Walraven Community Center

location

Zaandam

area

880 sqm

client

-

status

Proposal

issue

The ever evolving urban population leads to massive land developments everywhere. Such evolution also comes with a great consequence of rising carbon footprints. As most cities are becoming increasingly congested and polluted, urban green spaces may provide a wide range of ecosystem services that could help combat many urban ills and improve life for city dwellers. However, in terms of designing a public space, how much of green spaces is it that we can/should actually preserve?

context & background

Located within a housing complex in Walraven van Hallstraat, the site is a triangular-shaped green open space which is aimed to be a community center in the future (fig. 1). This work begins with the desire of local residents to facilitate social interaction, but by using only the available land.

idea

The goal of this project is to respond to the challenges posed by the land context, which is a green open area that cannot be eliminated (fig. 2). The idea was basically to enhance the existing public activities within a new form of public space.

The design strategy carried out in the end is to present a shelter, where the shelter itself is a green open area. The presence of this shelter is intentionally made only from the inclination of the land, which provides shade for the activity, as well as a green area above which can still be easily accessed from the height of the road (fig. 3). The most important architectural aspect of this work is the concept not to present an independent shelter, but to create a "shelter" only from the elevated green area (fig. 4) by lifting some part of the land surface (fig. 5).

design method

Comprising both a shelter and the sheltered, the sheltered space underground simply consists of a gathering place within the form of an amphitheatre (fig. 6). Based on the shape of the site, the wider part of the site will be the gathering place because of the space capacity while the narrower part will be allocated for services and the back of house.

result

The inclination of the land surface clears the boundary between the height of the land/road and the height of the roof surface, and ensures that the movement of human activities can be more flexible without having to reduce the vegetation. The design also shows that the inclined land surface has a greater potential in enhancing social interaction and other basic activities within a public space than a flat surface.

This previously flat-empty green open space has the potential to become the new community centre with a greater range of activities that can be performed within the building (fig. 7), or above the new inclined green surface (fig. 8). This might allow the locals to reinterpret the meaning of the empty green open space into a more lively heart of the neighborhood.