how might we explore the possibilities of functionality language?

issue

Prioritizing functional aspects in architecture usually has answered the architectural problems itself. Yet, how might we imagine the possibilities of choosing the right architectural language to accommodate such functions?

name
Sukomanunggal Fire Station
location
Surabaya
area
700 sqm
client
Municipality of Surabaya
status
Proposal

figure 1

Site location.

how might we explore the possibilities of functionality language?

project name

Sukomanunggal Fire Station

location

Surabaya

area

700 sqm

client

Municipality of Surabaya

status

Proposal

issue

Prioritizing functional aspects in architecture usually has answered the architectural problems itself. Yet, how might we imagine the possibilities of choosing the right architectural language to accommodate such functions?

context & background

Specifically, the site is located on Jalan Sukomanunggal (fig. 1) with a total area of ± 963m2. The existing condition of the site is an empty land plot, formerly containing illegal settlements. The site is on the Sukomanunggal highway, so the accessibility aspect is quite good and has relatively good facilities for mobility of the Fire Fighting vehicles.

idea

The basic concept of planning the construction of the Fire Station is the effectiveness of the workflow and also the space required. Because the building is located in the middle of a residential area, it must provide an increase in the quality of the surrounding settlement by being a good facility, in addition to fulfilling its function.

The large area at the Sukomanunggal site location has the potential to arrange buildings quite freely, where the quality of open spaces can be presented properly. The yard that will be quite wide due to the need for a building area that does not take up a lot of ground area can be used as a vehicle parking area, rainwater absorption, and also an open area for other purposes related to officer activities.

The main idea for this design was based on the exploration of a plate/slab element of the roof which allows a monolithic expression of the whole building.

#Shelter

One sheet of roof shade under which there are several spaces (fig. 2) must respond to the volume of the space being shaded. the logical needs as well as the requirements that accompany the presence of the volume of space present consequences for the embodiment of the shade that emerges. The vehicle garage area that requires a certain height requires the shade to be lifted upwards (fig. 3), and vice versa, on the part that requires a lot of shading causes the shade to form a more closed enclosure (fig. 4). The folds that occur on the roof due to differences in the height of the volume of space do not cause the sheet to be cut or cut, because it remains in a constant height line.

#Ground Surface Development

Based on the conditions of relatively good existing ground cover, a new ground fill is still needed to solidify the ground in order to be leveled for new buildings.

#Vegetation

Due to the poor amount of vegetation on the site, the proposed design should at least add the quality of green open space to the site.

design method

#Space Configuration

Based on the site size and space needs, the design envisioned this fire station building as a single storey building with specific consideration towards the movement efficiency following up to emergency situations (fig. 5).

#Folded Roof

The basic constraint for the folding roof (fig. 6) exploration is about the relationship between the interior-exterior spaces (fig. 7). The interior spaces of the building tend to be enclosed when on the other hand (fig. 8), the firetruck garage which is also a main constraint tends to be relatively opened (fig. 9).

result

The important effect of this design (fig. 10) is that it allows a great efficiency of movement for firefighters towards emergency situations even if it’s only a single-storey building (fig. 11).

how might we explore the possibilities of functionality language?

project name

Sukomanunggal Fire Station

location

Surabaya

area

700 sqm

client

Municipality of Surabaya

status

Proposal

issue

Prioritizing functional aspects in architecture usually has answered the architectural problems itself. Yet, how might we imagine the possibilities of choosing the right architectural language to accommodate such functions?

context & background

Specifically, the site is located on Jalan Sukomanunggal (fig. 1) with a total area of ± 963m2. The existing condition of the site is an empty land plot, formerly containing illegal settlements. The site is on the Sukomanunggal highway, so the accessibility aspect is quite good and has relatively good facilities for mobility of the Fire Fighting vehicles.

idea

The basic concept of planning the construction of the Fire Station is the effectiveness of the workflow and also the space required. Because the building is located in the middle of a residential area, it must provide an increase in the quality of the surrounding settlement by being a good facility, in addition to fulfilling its function.

The large area at the Sukomanunggal site location has the potential to arrange buildings quite freely, where the quality of open spaces can be presented properly. The yard that will be quite wide due to the need for a building area that does not take up a lot of ground area can be used as a vehicle parking area, rainwater absorption, and also an open area for other purposes related to officer activities.

The main idea for this design was based on the exploration of a plate/slab element of the roof which allows a monolithic expression of the whole building.

#Shelter

One sheet of roof shade under which there are several spaces (fig. 2) must respond to the volume of the space being shaded. the logical needs as well as the requirements that accompany the presence of the volume of space present consequences for the embodiment of the shade that emerges. The vehicle garage area that requires a certain height requires the shade to be lifted upwards (fig. 3), and vice versa, on the part that requires a lot of shading causes the shade to form a more closed enclosure (fig. 4). The folds that occur on the roof due to differences in the height of the volume of space do not cause the sheet to be cut or cut, because it remains in a constant height line.

#Ground Surface Development

Based on the conditions of relatively good existing ground cover, a new ground fill is still needed to solidify the ground in order to be leveled for new buildings.

#Vegetation

Due to the poor amount of vegetation on the site, the proposed design should at least add the quality of green open space to the site.

design method

#Space Configuration

Based on the site size and space needs, the design envisioned this fire station building as a single storey building with specific consideration towards the movement efficiency following up to emergency situations (fig. 5).

#Folded Roof

The basic constraint for the folding roof (fig. 6) exploration is about the relationship between the interior-exterior spaces (fig. 7). The interior spaces of the building tend to be enclosed when on the other hand (fig. 8), the firetruck garage which is also a main constraint tends to be relatively opened (fig. 9).

result

The important effect of this design (fig. 10) is that it allows a great efficiency of movement for firefighters towards emergency situations even if it’s only a single-storey building (fig. 11).