how might we properly react to the transformation of a building’s volume?

issue

The ongoing urban development of cities and the constant aging of buildings forces some buildings to adapt in order to contribute to a more lively city. One important example of a building’s contribution regards to what kind of activity it should accommodate. In the case of this project, such changes in activities inevitably leads to the change of volume for the whole new function of the building while knowing that the size of the site remains the same. In particular parts of a city, old buildings are also subject to urban developments because they provide us with strong visual documents pertaining to regional history and form, comprising the basis of local culture on how a building was expected to be used.

The change of volume for a building might allow us to think about the ethics of transforming a building basically on the strategy of whether we use the logic of ‘addition’ architecture by simply adding new spaces for new function with some of the old building being preserved, or rebuild the whole building completely.

name
Pertamina Community Hub
location
Surabaya
area
1280 sqm
client
PT. Pertamina Retail
status
Ongoing

figure 1

Existing building.

how might we properly react to the transformation of a building’s volume?

project name

Pertamina Community Hub

location

Surabaya

area

1280 sqm

client

PT. Pertamina Retail

status

Ongoing

issue

The ongoing urban development of cities and the constant aging of buildings forces some buildings to adapt in order to contribute to a more lively city. One important example of a building’s contribution regards to what kind of activity it should accommodate. In the case of this project, such changes in activities inevitably leads to the change of volume for the whole new function of the building while knowing that the size of the site remains the same. In particular parts of a city, old buildings are also subject to urban developments because they provide us with strong visual documents pertaining to regional history and form, comprising the basis of local culture on how a building was expected to be used.

The change of volume for a building might allow us to think about the ethics of transforming a building basically on the strategy of whether we use the logic of ‘addition’ architecture by simply adding new spaces for new function with some of the old building being preserved, or rebuild the whole building completely.

context & background

Located at the heart of Surabaya City, Pertamina Community Hub in which previously was an old building (fig. 1) functioned as housing for employees, is aimed to be a multipurpose building in the future. The design should carefully approach the idea of the transformation of the old Pertamina building as how the locals would value or appreciate changes in physical artefacts (buildings) within this neighborhood. In the contemporary world scene, it is evident that there are contradictory points of views regarding how we should react to such buildings for the present and future purposes. This issue leads to the second question on how much we should keep or change for the old building to be relevant for accommodating new purposes.

The programs and activities for the new Pertamina building are a combination of Pertamina retail branding store, public commercial space, and multipurpose spaces for rent. Because the construction of this building is aimed to be finished within the range of a few months, a contextual design method should be carefully considered to accommodate such construction phasing.

idea

The main strategy for this project is to juxtapose the old and the new building mass through exhibiting different levels of detail between them. This strategy is implemented by preserving specific parts of the existing building by trying to display the figure of the old building’s traces while also coalesce with the additional building mass to accommodate new functional needs of the Pertamina Community Hub.

The need for an area large enough for the new function that will eventually result in the addition of the floor is inevitable. This was ultimately used as the basis for construction ideas to stack new functions on top of the existing buildings and try to maintain the presence of traces of existing buildings. Due to the specific construction duration limit, the construction phase will be done in parallel between working on renovating the main building and adding the new building mass on top of it.

design method

The requirements for the Pertamina Community Hub design are basically the volumes for the new programs and the specific construction idea of stacking the programs.

1. Exploration of new-volume form. In this case, the box-shaped volume is considered the most efficient in accommodating the spatial needs as it is also limited by the site setback (fig. 2).

2. Demolishing the additional parts of the existing building and leaving the main building intact (fig. 3, fig. 4, fig. 5).

3. Adjusting the landscape for vehicle circulation and parking (fig. 6).

4. Renovate I: Putting up structural reinforcements within and around the main building for second floor use also stairs to the second floor (fig. 7, fig. 8).

5. Renovate II: Adding the second-floor slab (fig. 9).

6. New Volume I: Putting up structural columns for additional volume mass above the main building. Due to the amount of volume needs and the complexity of the existing building, the additional building mass on the third floor will be using a detached structural system from the main building (fig. 10).

7. Renovate III: Installing the interior walls/partitions and stairs to the third floor (fig. 11).

8. New Volume II: Installing the pre-fabricated steel construction frame for the additional building mass on the third floor (fig. 12).

9. New Volume III: Putting up the floor slab (fig. 13, fig. 15) and installing the interior walls/partitions for third floor programs (fig. 14).

10. Facade: The main strategy of the facade design (fig. 16) is by juxtaposing the old and the new building mass through exhibiting different levels of detail between them. In this case, the shape of the old building’s roof (fig. 17, fig. 19) is later defined as a void which intersects with the additional building mass (fig. 18, fig. 20)

result

The change of volume for new activities of the old Pertamina building allows the building to be compatible with the current urban situation and development with the additional value for the neighborhood as a public interaction space.

The appearance of the building which was combined between the mass of the new building with the old building also shows how this design might promote another value for the particular spot of the building which previously was just a building attic which space cannot be used. This leaves the void area of the new building mass for a new function consisting of a café & a restaurant area on the 2nd floor (fig. 21).

how might we properly react to the transformation of a building’s volume?

project name

Pertamina Community Hub

location

Surabaya

area

1280 sqm

client

PT. Pertamina Retail

status

Ongoing

issue

The ongoing urban development of cities and the constant aging of buildings forces some buildings to adapt in order to contribute to a more lively city. One important example of a building’s contribution regards to what kind of activity it should accommodate. In the case of this project, such changes in activities inevitably leads to the change of volume for the whole new function of the building while knowing that the size of the site remains the same. In particular parts of a city, old buildings are also subject to urban developments because they provide us with strong visual documents pertaining to regional history and form, comprising the basis of local culture on how a building was expected to be used.

The change of volume for a building might allow us to think about the ethics of transforming a building basically on the strategy of whether we use the logic of ‘addition’ architecture by simply adding new spaces for new function with some of the old building being preserved, or rebuild the whole building completely.

context & background

Located at the heart of Surabaya City, Pertamina Community Hub in which previously was an old building (fig. 1) functioned as housing for employees, is aimed to be a multipurpose building in the future. The design should carefully approach the idea of the transformation of the old Pertamina building as how the locals would value or appreciate changes in physical artefacts (buildings) within this neighborhood. In the contemporary world scene, it is evident that there are contradictory points of views regarding how we should react to such buildings for the present and future purposes. This issue leads to the second question on how much we should keep or change for the old building to be relevant for accommodating new purposes.

The programs and activities for the new Pertamina building are a combination of Pertamina retail branding store, public commercial space, and multipurpose spaces for rent. Because the construction of this building is aimed to be finished within the range of a few months, a contextual design method should be carefully considered to accommodate such construction phasing.

idea

The main strategy for this project is to juxtapose the old and the new building mass through exhibiting different levels of detail between them. This strategy is implemented by preserving specific parts of the existing building by trying to display the figure of the old building’s traces while also coalesce with the additional building mass to accommodate new functional needs of the Pertamina Community Hub.

The need for an area large enough for the new function that will eventually result in the addition of the floor is inevitable. This was ultimately used as the basis for construction ideas to stack new functions on top of the existing buildings and try to maintain the presence of traces of existing buildings. Due to the specific construction duration limit, the construction phase will be done in parallel between working on renovating the main building and adding the new building mass on top of it.

design method

The requirements for the Pertamina Community Hub design are basically the volumes for the new programs and the specific construction idea of stacking the programs.

1. Exploration of new-volume form. In this case, the box-shaped volume is considered the most efficient in accommodating the spatial needs as it is also limited by the site setback (fig. 2).

2. Demolishing the additional parts of the existing building and leaving the main building intact (fig. 3, fig. 4, fig. 5).

3. Adjusting the landscape for vehicle circulation and parking (fig. 6).

4. Renovate I: Putting up structural reinforcements within and around the main building for second floor use also stairs to the second floor (fig. 7, fig. 8).

5. Renovate II: Adding the second-floor slab (fig. 9).

6. New Volume I: Putting up structural columns for additional volume mass above the main building. Due to the amount of volume needs and the complexity of the existing building, the additional building mass on the third floor will be using a detached structural system from the main building (fig. 10).

7. Renovate III: Installing the interior walls/partitions and stairs to the third floor (fig. 11).

8. New Volume II: Installing the pre-fabricated steel construction frame for the additional building mass on the third floor (fig. 12).

9. New Volume III: Putting up the floor slab (fig. 13, fig. 15) and installing the interior walls/partitions for third floor programs (fig. 14).

10. Facade: The main strategy of the facade design (fig. 16) is by juxtaposing the old and the new building mass through exhibiting different levels of detail between them. In this case, the shape of the old building’s roof (fig. 17, fig. 19) is later defined as a void which intersects with the additional building mass (fig. 18, fig. 20)

result

The change of volume for new activities of the old Pertamina building allows the building to be compatible with the current urban situation and development with the additional value for the neighborhood as a public interaction space.

The appearance of the building which was combined between the mass of the new building with the old building also shows how this design might promote another value for the particular spot of the building which previously was just a building attic which space cannot be used. This leaves the void area of the new building mass for a new function consisting of a café & a restaurant area on the 2nd floor (fig. 21).